gfdsa12

نظر

گل ارکیده

ارکیده ها امروزه در تمام دنیا از پر فروش ترین و جذاب ترین گیاهان هستند این گیاهان بسیار کم توقع بوده و سریع با محیط سازگار می شوند. ارکیده ها از خانواده Orchidaceae یا ثعلب ها هستند و گونه های وحشی آن درشمال ایران و احتمالا جاهای گرمتر دیگر وجود دارند. ماندگاری گل ارکیده از 3تا 6 ماه است.  ارکیده ها یکی از بزرگ ترین خانواده ی گیاهان گلده نیز بشمار می آیند. تاکنون بیش از 25 هزار گونه ارکیده شناسایی شده است, همچنین هزار نوع ارکیده هم به شکل غیر طبیعی و از طریق پرورش  انتخابی به وجود آمده است, آنها در زیستگاه ها ی مختلف زندگی می کنند مثلا نزدیک به قطب شمال. بیشتر گونه های ارکیده در جنگل های انبوه مناطق گرمسیری، در آب و هوای گرم و مرطوب، زندگی می کنند به همین دلیل کشت و پرورش ارکیده در آب و هوای آزاد مناطق استوایی ـ گرمسیری و نیمه گرمسیری وسیع تر است. به طور کلی ارکیده هایی که دارای برگ های کاملا سبز هستند کمتر در برابر شرایط نامساعد حساسیت نشان می دهند. بعضی از گونه های مقاوم ارکیده مناسب برای داخل خانه و آپارتمان می باشد,

نکته در مورد گل ارکیده

 

گل های ارکیده بسته به گونه که دارند از چند ساعت تا 6 ماه می توانند زندگی کنند. اندازه ارکیده ها به نوع گونه آن بستگی دارد. آن ها می تواند خیلی کوچک و یا بسیار بزرگ باشند همچنین شکل و بافت برگ ها به زیستگاه ارکیده ها بستگی دارد, ارکیده هایی که در آب و هوای خشک زندگی می کنند برگ های ضخیم پوشیده از موم دارند  در حالی که گونه های موجود در مناطق گرم و مرطوب دارای برگ های نازک هستند, گونه های خاصی از ارکیده ها هم وجود دترد که هیچ برگی ندارند.  ارکیده ها معمولا به صورت گل های تک و یا خوشه های گل هستند. هر گل، متقارن دو طرفه است به این معنی که به دو قسمت مساوی تقسیم می شود. ارکیده ها ریشه کلاسیک ندارند آنها ریزوم، غده و یا ریشه های هوایی دارند. ارکیده چندین میلیون دانه کوچک تولید می کند تنها چند دانه به گیاه بالغ تبدیل می شوند دانه ارکیده آندوسپرم (آندوسپرم بخشی از دانه است که مواد غذایی مورد نیاز برای رشد گیاهک تخم را در اختیار آن قرار می دهد و معمولاً حاوی نشاسته با پروتئین و دیگر مواد مغذی است) ندارد تا مواد مغذی مورد نیاز برای جوانه زنی اش را فراهم کند به همین دلیل همه ارکیده ها در طول جوانه زنی به شکل همزیستی با قارچ زندگی می کنند. جوانه زنی می تواند از چند هفته تا 155 سال طول بکشد.گونه های خاصی از ارکیده ها هم هستند که بصورت انگل زندگی می کنند آنها مانند سایر گیاهان قادر به تولید مواد غذایی قند با استفاده از نور خورشید و دی اکسید کربن نیستند در عوض،  غذایشان را از قارچی که در داخل ریشه هایشان زندگی می کند به دست می آورند.

 

ارکیده ها و گونه های خاصی از حشرات در ارتباط با هم هستند به این صورت که شکل و رنگ گلبرگ های این نوع ارکیده مشابه شکل و رنگ  حشرات ماده می باشد تا حشرات نر جذب این ارکیده ها شوند به این صورت است که کار گرده افشانی انجام می شود. موادی که از ارکیده ها جدا می شوند در صنعت عطر سازی، ادویه جات و طب سنتی آسیایی مورد  استفاده قرارمی گیرند وانیل یکی از بهترین و شناخته شده ترین طعم دهنده ها است که به طور گسترده ای نیز مورد استفاده قرار می گیرد وانیل از غلاف وانیلا پلنیفولیا به دست  می آید که گونه ای از ارکیده است.

 

 

 

 

دوره ی استراحت ارکیده

دوره ای از رشد ارکیده به نام دورة استراحت می باشد. شاخصی که نشان دهندة ورود ارکیده به دورة استراحت می باشد, توقف کامل فعالیت ریشه است. استراحت یک گیاه به معنی میل طبیعی گیاه در کاهش دادن میزان رشد در طول ماه های زمستان است این دوره ی استراحت به منظور بقای ارکیده می باشد. ارکیده ها در واقع خزان پذیر هستند یعنی به صورت کامل در طول زمستان و اوایل بهار به خواب می روند و به تدریج رشد این گیاه کاهش پیدا می کند در اوایل پائیز زمانی که برگ ها شروع به زرد شدن می کنند هم زمان باید نور و هوای بیشتری به این گیاهان داده شود.

 

عدم گلدهی و ریزش گل ها ی ارکیده

 

گرما و یا سرمای محیط، آبیاری بیش از اندازه و یا خشکی کشیدن گیاه، استفاده بیش از اندازه از کودها، نزدیک بودن گیاه به مواد مصنوعی تازه همانند موکت، فرش، پارکت و یا کاغذ دیواری هایی که به تازگی نسبت شده اند، کمبود نور محیط بر گلدهی ارکیده تاثیر دارند.

 

 

 

آبیاری ارکیده

ارکیده را در ماه اسفند به گلدانی که مخلوطی از خاک برگ، پیت و خاک معمولی دارد, منتقل کنید و در ابتدا به میزان کم آبیاری کنید و به دفعات زیاد  با آبی که فاقد مواد قلیایی است روی برگ ها آب بپاشید یا گلدان را در محل مربوطی برابر نور و به دور از تابش مستقیم آفتاب قرار دهید. در نیمه دوم فروردین ماه هنگامی که ریشه ها به اندازه کافی رشد کرده اند آب فراوان را فراموش نکنید در این حالت اگر نیاز است که روی گیاه آب بپاشید بهتر است فقط برگ ها خیس شوند, آبیاری این گیاه هنگام صبح انجام شود برای گیاه مناسب تر است. برای آبیاری این گیاه از آب‌های بدون املاح مانند آب مقطر استفاده کنید تا نتایج بهتری در کیفیت رشد آن مشاهده کنید. توجه داشته باشید آب‌های به‌دست آمده از دستگاه‌های تصفیه آب مناسب نیستند و از آنها برای آبیاری این گیاه استفاده نکنید. این گیاه معمولاً با توجه به شرایط دمای محیط هر 4 الی 7 روز به آبیاری نیاز دارد. آبیاری کم و یا زیاد این گیاه یکی از دلایل عدم گلدهی آن است اگر ارکیده را در هوایی گرم و خشک نگهداری کنید، غنچه?های آن منقبض و خشک می?شوند پس در چنین شرایطی هر روز یکبار با آب ولرم بدون املاح، گیاه را اسپری کنید. آبیاری بیش از حد گیاه ارکیده سبب ریزش برگ های آن می?شود اگر با چنین مشکلی مواجه شده?اید آب اضافی گلدان را خالی کنید.

به همین دلیل قبل از آبیاری سطح خاک را بررسی کنید. حتی اگر بر روی سطح گلدان سنگ‌های تزئینی وجود دارند تعدادی را بردارید تا بتوانید وضیعت خاک اطراف ریشه‌ها را بررسی کنید. اگر این محیط تا حدودی خشک شده بود نسبت به آبیاری گیاه اقدام کنید اما اگر هنوز مرطوب است از آبیاری گیاه خودداری کنید. البته با توجه به این که بستر کاشت این گیاهان بسیار سبک است اکثر آبی که به این گیاه داده می‌شود از منافذ زیرین گلدان بیرون می‌آید به همین دلیل آبیاری را به تدریج انجام دهید تا ریشه‌ها به خوبی آب دریافت کنند.تدریجی بودن و ملایمت در آبیاری این گیاه در حدی است که حتی ممکن است آبیاری این گیاه 15 دقیقه هم طول بکشد.

 

 

 

رطوبت مورد نیاز  ارکیده

این گیاهان به رطوبت هوای حدود 70-60 درصد نیاز دارند اما در رطوبت کمتر نیز می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند. یکی از روش‌های مؤثر در افزایش رطوبت هوای اطراف این گیاه استفاده از زیرگلدانی حاوی سنگ ریزه و آب است. یک زیرگلدانی را از سنگریزه پر کنید. سپس تا نیمه دیواره آن آب بریزید. گلدان گیاه را در داخل آن قرار دهید البته کف گلدان نباید با آب در تماس باشد. این آب در طی روز به تدریج تبخیر می‌شود و نیاز رطوبتی برگ‌ها را فراهم می‌آورد.

 

 

 

نور مناسب ارکیده

به محیطی با نور متوسط و به دور از نور مستقیم آفتاب نیاز دارند. البته این گیاه در نور کمتر نیز می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد اما از گلدهی خوبی برخوردار نخواهد بود. یکی از نشانه‌های نور بیش از اندازه برای این گیاه ظهور ته مایه قرمز رنگ در برگ‌های آن است. اگرچه این گیاه نور مستقیم آفتاب را اصلاً دوست ندارد و محیط کم نور را به خوبی تحمل می‌کند اما تاریک بودن بیش از اندازه محیط منجر به ریزش غنچه‌های گل و عدم گلدهی این گیاه می‌شود. در طی فصل رشد پنجره‌های شرقی خانه و در طی ماه‌های کم نور سال پنجره‌های جنوبی و غربی مکان مناسبی برای این گیاه است و میزان نور مناسب را در اختیار آن قرار می‌دهند.

 

 

 

دمای مناسب ارکیده

در طبیعت این گیاهان در مکان‌هایی با دمای 20 الی 35 درجه یافت می‌شود اما در شرایط مصنوعی و خانگی در دمای 15 الی 30 درجه راحت‌تر رشد می‌کنند. دمای 35 درجه حداکثر دمایی است که توسط این گیاه تحمل می‌شود. در دمای زیر 18 درجه سانتی‌گراد باید آبیاری این گیاهان را با دقت بیشتری و به میزان کمتری انجام داد زیرا در چنین شرایط دمایی، آبیاری زیاد می‌تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود. در زمستان لازم است گلدان را در مکان سردی زیر 8 درجه سانتیگراد حرارت قرار دهید هوای سرد باعث از بین رفتن غنچه ها و هوای گرم باعث رشد بیشتر ساقه ها می شود. محیط گرم و یا بادهای کولر بخصوص کولر گازی یکی از دلایل ریزش غنچه‌های گل این گیاه است.

منبع:floart